2020 YKS Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Yurtlar Burada

31.05.2020

2020 YKS Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Üniversite tercih süreci ne zaman başlayacak?

2020 Üniversite tercihi nasıl yapılacak?

2020 YKS Sınav Sonuçları Ne zaman açıklanacak ?


27-28 Haziran 2020 Tarihlerinde uygulanacak Üniversite Sınavı (YKS) tamamlandıktan sonra TYT-AYT ve YDToturumlarının uygulanması ve YKS sonrasında üniversite adayları için sınav başarıları puanları açıklanacak.


ÖSYM tarafından gerçekleştirilen YKS sınavının Yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzu yayınlandıktan sonra 2020 Üniversite Tercihleri yapılmaya başlanacak. Genelde tercih kılavuzları yayınlandıktan hemen sonra Üniversite adayları ÖSYM'nin sitesine akın etmeye başlarlar. Bu süreçte bilmeniz gereken , ve uygulanamanız gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz.


2020 YKS birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 27 Haziran'da gerçekleşecek. 

2020 YKS ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 28 Haziran'da gerçekleşecek.


2020-YKS tercih işlemleri, 2020 YKS Sonuçlarının Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından yapılan açıklamada 27 Temmuz Tarihinde açıklanması ön görüldü. 27 - 30 Temmuz 2020 tarihinde başlayacak, bir hafta sürmesi beklenen 2020 YKS tercihleri Üniversite Tercih haftası 01 Ağustos -05 Ağustos tarihlerinde sona ermesi bekleniyor.


ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?


2020 YKS Sınavına giren adaylar, 2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir.

Tercih Kılavuzu dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. 2020 YKS Sınavına giren Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifresi ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapabileceklerdir.

Ayrıca adaylar üniversite tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamazlar (posta, fax, elektronik posta vb.). Ösym'nin Tercih Merkezine posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmayacak ve bu tür başvurular cevaplanmayacaktır. Adayların sadece elektronik ortamda yapılan tercihleri geçerli olacaktır. Bu süreçte siz tercihlerinizi yaptıktan sonra farklı ikinci yada üçüncü kişilere muhakkak kontrol ettirin. Sizin göremediğiniz bir eksiklik yada yanlışı hemen fark edecekler ve sizi uyaracaklardır. 


ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?


1) TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları,

2) Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

3) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2020-YKS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.


YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINA YERLEŞTİRİLEN ADAYLARIN OBP'LERİNİN ÇARPILACAĞI KATSAYILAR


2020-YKS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olan üniversite adaylarının , 2021-YKS'ye girdikleri takdirde, OBP'lerinin çarpılacağı katsayı veya katsayılar yarıya düşürülecektir. Ben bu sen bir yüksek öğretim programına gideyim, beğenmezsem yeniden sınava girer üniversitemi yada bölümümü değiştiririm diyen adaylara bu koşulu göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtmek isteriz. Bu düşüncede olan üniversite adayı arkadaşlara 1 sene daha sıkı bir şekilde üniversite sınavlarına çalışmalarını , bir sonraki sene yeniden YKS sınavına girmelerini tavsiye ederiz. Kaybedeceğiniz koskaca bir 2 sene. ve manevi kayıplar yaşamak yerine , bu seçenek daha mantıklı olacaktır.


MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE KOŞULLARI NELERDİR?


Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları tercih kılavuzlarında tablolar halinde gösterilecektir.  Tablolarda iki yıllık ön lisans programları, başka bir Tabloda ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilecektir. 2020 YKS sınavı yerleştirme kılavuzunda , kılavuz yayınlandıktan sonra bu tabloları görebilirsiniz  Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamaları dikkatli okumalı ve varsa rehber hocanız ile değerlendirmelisiniz.


2020 YKS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?


2020 YKS sonuçlarının açıklanacağı tarih uzmanların yaptığı yorumlara göre 01 Ağustos2020 - 10 Ağustos 2020 tarihlerinleri arasında sınav sonuçlarının açıklanması bekleniyor. Tail yada alternatif programları olan üniversite adaylarının 2020 YKS sonuçlarının açıklanacağı beklenen bu tarihlere göre program yapmaları tavsiye olunur. Bir önceki sene YKS SONUÇLARI 06 Ağustos Tarihinde açıklanmıştı.


Yurt tercihleri ve özel yurtlar hakkında diğer yazılarımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.


Kyk, Kyk Yurtları Fiyatları , Yurt Fiyatları , Yurtlara kayıt olurken dikkat edilmesi gereken hususlar gibi bir çok ilgi çekici konuya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.


https://www.yurtlarburada.com/blog


Yurt Önerileri